Maiuspalu tippgurmaanidele ehk Michelini tähtedega restoranid Tenerifel, aastal 2023

Tenerifel jagub restorane kõigile maitsemeeltele ning esindatud on lisaks kohalikule kanaari köögile erinevate riikide kööke üle maailma: tai, itaalia, india, hiina, mehhiko, peruu, jaapani restorane. Loetelu võiks jätkata veelgi. Suure turistirohkuse tõttu, aga ka rohkele kohalikule elanikkonnale, on erinevaid pakkumisi laialdaselt ning siinne restoranimaastik on suur ja kirju. Leidub lihtsaid võileivabaare, kanaari kodutoitu pakkuvaid toitlustusasutusi, mida kohalikud nimetavad guachinche'deks, keskpäraseid rahvusvahelise menüüga restorane, nishirestorane ehk neid, kus on keskendutud näiteks ainult kana või ainult kaheksajala serveerimisele, aga ka keskmisest peenemaid ning moodsa toiduvaliku ja interjööriga restorane. 

Kõigile neile, kes soovivad Tenerife puhkuselt kaasa viia harukordse haute-cuisine maitseelamuse ja huvituvad vaid parimast, tõelisele gurmaanile paslikust ja siniverelistele sobiliku teenindusega restoranist, toome välja Tenerifel asuvad Michelin tähtedega premeeritud söögikohad. 2019 .aastal pärjati nende, kokandusmaailma kõrgeimate tunnustusmärkidega viite Tenerifel asuvat restorani, millest üks teenis endale lausa kaks Michelini tähte! Kuigi nüüdseks, 2022. aastaks on üks tookord premeeritud restoranidest oma uksed pärast Covidi-järgset aega sulgenud, siis on Michelini tähtedega pärjatud restorane tänaseks neli! Kes gurmaanina alles alustab, siis siinkohal tuleks kindlasti ära märkida, et antud kohtades einestamiseks tuleb alati eelnevalt reserveerida ning siseneda lubatakse ainult elegantses riietuses. Michelini tähti leidub nii Tenerife lõunakaldal, lääneküljel kui ka vanas ja uues pealinnas. Seega võib õhtusöök osutuda ühtlasi ka väljasõidu tipphetkeks.

Michelini tähtedega premeeritud restoranid Tenerifel, aastal 2022:

  1. M.B., KAKS Michelini tähte, asukoht: Hotel Abama Ritz-Carlotn, Carretera TF 47, km 9, Guía de Isora

  2. Nub, asukoht: La Laguna Gran Hotel, Nava y Grimon 18, San Cristobal de la Laguna. NB! Restoran Nub avab peagi oma uksed UUES ASUKOHAS: Hotel Bahía del Duque, Av. de Bruselas, s/n, 38660 Costa Adeje.

  3. El Rincón de Juan Carlos, asukoht: Pasaje Jacaranda 2, Los Gigantes. NB! El Rincón de Juan Carlos avab peagi uksed oma UUES ASUKOHAS: Avenida Virgen de Guadalupe, Playa La Enramada, 23, 38679 La Caleta. Restorani uueks nimeks saab Maresía by Hermanos Padrón.

  4. Kabuki, askoht: Hotel Abama Ritz-Carlotn, Carretera TF 47, km 9, Guía de Isora

Michelini tähtedega premeeritud restoranid Tenerifel ja ka teistel Kanaari saartel, aastal 2023:

Allikas: “ABC Gastronomia” Restaurantes estrellas Michelin Canarias
Ja siin on värskendatud nimekiri Kanaari saarte Michelini restoranidest, kusjuures oleme Tenerifele saanud juurde 3 uut Michelini restorani! Elamusterohkeid elamusi teile, armsad gurmeesõbrad!

M.B. - Martín Berasategui, premeerituima hispaania koka initsiaale kandev restoran Abama luksushotellis

Kõikide kanaari saarte restoranide hulgast ainsana kahte Michelini tähte kandev restoran Tenerifel. Martín Berasategui on Hispaania põhjarannikult San Sebastianist pärit meister chef, kes pälvis oma esimese Michelini tähe 1986.aastal ning on neid tänaseks kokku kogunud 12 - suurim arv Michelini tähti Hispaania kokkade seas. Mitmete mandri-Hispaania esirestoranide omaniku ja peakoka Tenerife köögis on juhiks samuti kuulsust kogunud noor peakokk Erlantz Gorostiza. 

Creative kategooria köögiga restoranis viib Erlantz Gorostiza oma pikaaegse õpetaja ja mentori, Martín Berasategui kulinaarset visiooni ellu läbi Baskimaa toitudest inspireeritud loominguliste roogade. Hotell Abama luksusliku, troopiliste palmiaedadega palistatud, atmosfääris asuva restorani M.B. interjöörist õhkub luksuslikku klassikat, lõõgastust ja eksklusiivsust.Michelini giid toob välja viljaka loomingulisuse, peeneimad tekstuurid, hõrgud maitsed ja valitud toormaterjali ning menüü valikutest tõstab esile:

  • Tartar de atún rojo aderezado con salsa kimchi, fideo de ponzu cítrico, granizado de jengibre y cerezas - punase tuunikala tartari kimchi kastmes koos tsitruseliste ponzu nuudlitega ja ingveri-kirsi sorbetiga

  • Cochinillo en dos cortes, una parte en terrina melosa y la otra en rulo crujiente acompañado de membrillo de vino tinto - kahes lõikes põrsaliha, meega ahjuvormis ja krõbeda rullina punase veini ja küdoonia marmelaadiga

  • Tarta fina de hojaldre con manzana, su sorbete y chantilly de licor de canela - õhuke lehttaignakook õunaga, sorbeti ja kaneelilikööri chantillyga

Suur degusteerimismenüü koosneb kuuest soolasest ja kahest magusast käigust, hinnaga 140€. Degusteerimismenüü hulka kuuluvad näiteks austrid ja hirveliha.

M.B. reserveeringut saad teha ning menüü, fotode ja kirjeldustega saad lähemalt tutvuda:


Nub - Tsiili, Itaalia ja Kanaari köökide fusion kooskõlas kohalike saadustega

Endises pealinnas ja tänases ülikoolilinnas, UNESCO kaitse all olevas San Cristobal de La Laguna vanalinnas asuv La Laguna Gran Hotel kutsub oma 18.sajandi hoones paikneva restorani Nub kogema ajaloo hõngu ja moodsat fusion kööki. Nubi eesotsas on koguni kaks peakokka, Tsiilist pärit Fernanda Fuentes ja itaallane Andrea Bernardi. Üheskoos seotakse oma kodumaalt kaasa toodud retseptid kohalike kanaari traditsioonidega. Michelini giidi kirjeldusel on tegemist märkimisväärse tehnilise tasemega, mis lubab mängida maitsete, tekstuuride ja esitlusega. Michelin giid toob Nubi menüüs esile:

  • Vieiras con salsa de parmesano y caviar cítrico - kammkarbid parmesani kastmes ja tsitruseline kaaviar

  • Carbonara de apio nabo - sellerijuure karbonaara

  • Naranjas frescas, aceitunas caramelizadas, gel de cebolla y helado de pimienta - värsked apelsinid, karamelliseeritud oliivid, sibulageel ja piprajäätis

Nub restoran pakub kahte degusteerimismenüüd: seitsme soolase ja kahe magusa käiguga Küyen 90€ ning kaheksa soolase ja kahe magusa käiguga Novatore 110€. Kõrvale saab tellida veini degusteerimise menüüd, mida on samuti kahes valikus - lühike 45€ ja  pikk 65€. Nub'i eripäraks on eksperimendid fermenteerimisega ning alkoholi mitte tarbivatele gurmaanidele pakutakse ka mahlade, smoothiede ja fermenteeritud jookide degustatsiooni 45€.

Nub reserveeringut saab teha ja menüü, fotode ja kirjeldustega saab lähemalt tutvuda:


El Rincón de Juan Carlos - Kanaari hõrgutised moodsas võtmes

Vendade Padrón'ide, Juan Carlose ja Jonathani, juhitav pererestoran El Rincón de Juan Carlos pakub kõrgklassi maitseelamust tuues lauale traditsioonilised kanaari road moodsas ja loomingulises võtmes. Vennad Padronid peavad oma restorani alustalaks mereande ja kala, mida pakub Atlandi ookean, pidades lugu saare kalapüügi traditsioonidest mõjutatud toitudest. Restorani sisekujundus on neutraalsetes toonides ja pigem minimalistlik, lubades esile tõusta esmaklassiliselt serveeritud roogadel, mida on võimalik nautida ka restorani hubases siseõues värskes õhus. Michelin guide toob El Rincón de Juan Carlos valikust esile:

  • Cigala, blanco de cigala y sriracha - norra salehomaar ja sriracha tsillikaste

  • Atún a la bordelesa y raifort - Tunikala Bordoo moodi ja mädarõigas

  • Chocolate Orelys con helado de mandarina y yuzu - Orelys shokolaad mandariini ja yuzu jäätisega

Seitsmest soolasest ja kolmest magusast käigust koosnev degusteerimismenüü 95€ sisaldab roogasid ka austritest ja angerjast. Kõrvale on võimalik tellida kuue veini valik 60€ või suur veinidegustatsioon kaheteistkümnest veinist 90€.

El Rincón de Juan Carlose restorani reserveeringut saad teha ja menüü, fotode ja kirjeldustega saad lähemalt tutvuda:

Abama Kabuki - Jaapani oaas keset imelist maastikku

Taaskord hotell Abama Ritz Carlton restoranivalikusse kuuluv Kabuki asub hotelli golfiklubi peahoones ning selle terrassilt avanevad imekaunid vaated ümbritsevale maastikule ja ookeanile. Kabuki köök on fusion jaapani retseptidest, lääne tehnikatest ja kanaari saadustest. Peakokk Ricardo Sanz pakub lisaks restorani tipproogadele - sushile ja sashimile - ka toite, mis valmistatud jaapani söegrillil robata ning valikut wok-toite. Restoran koliti hotelli sisemusest golfi klubihoonesse aastal 2016. ning selle interjööri lahenduse autoriks on mainekas arhitekt Maurice Sainz. Moodne ja minimalistlik interjöör on siin kontrastiks aed-terrassile, mida ümbritsevad viimse detailini viimistletud golfimaastikud ning võrratud vaated Atlandi ookeanile ja La Gomera saarele. Michelini giid toob esile järgmised valikud Kabuki menüüst:

  • Sashimi Kabuki - Kabuki sashimi

  • Costillas de wagyu con salsa teriyaki - wagyu ribid teriyaki kastmes

  • Degustación de mochis - mochi magustoidu degustatsioon

Degusteerimismenüü 107€ koosneb neljast eelroast, neljast põhiroast, sushivalikust ja magustoidust. Pikendatud degusteerimismenüü 145€ puhul lisandub veel kaks käiku (lõhe ja kitseliha) ning matcha tee rituaal. Kabuki pakub eraldi degusteerimismenüüsid ka taimetoitlastele. 107€ taimetoidu degusteerimismenüü koosneb neljast eelroast, kahest põhiroast, sushi nigiri valikust, tempura valikust ja magustoidust. Pikendatud taimetoidu degusteerimismenüü 135€ puhul lisandub veel üks käik (juurviljad, tofu, riis) ja matcha tee rituaal.

Abama Kabuki reservatsiooni saad teha ning fotode ja kirjeldustega saad lähemalt tutvuda:

 

Kõik artiklis leiduvad fotod pärinevad restoranide kodulehekülgedelt, millele on viidatud tekstis ning Michelini giidi kodulehelt, vastava restorani alamlehelt. Todas las fotos están protegidos por sus respectivos propietarios y son de procedencia de las páginas web de los propios restaurantes o de la guía Michelin.